What’s Your Condiment IQ?

1. What spice gives French’s mustard its sunny yellow color?

  1. Ginger
  2. Cumin
  3. Tumeric
  4. Chili Powder

Answer: Turmeric naturally comes from the roots of Curcuma longa plants. French’s Yellow Mustard contains no artificial coloring.

2. How many calories will you save over a 12 week period if you replace mayonnaise with French’s mustard on all your sandwiches?

  1. 8,640
  2. 3,200
  3. 5,400
  4. None

Answer: 8,640 calories. You read that correctly. That’s almost 10,000 calories you don’t have to burn off this summer. The average person would need to run over 73 miles to burn off all those calories.

Source of Data based on the following calculations: 2 Tablespoons of mayo per sandwich: *12 weeks; 3,500 Cal= 1lb (8,640 Cal over the summer)/ (3,500 Cal per lb fat)= 2.47 lbs of fat

3. One serving (1 TBSP) of mayonnaise has MORE fat than which of the following choices?

  1. a Denny’s restaurant Root Beer Float
  2. Boston Kreme donut from Dunkin Donuts
  3. Domino’s Pepperoni Personal Pizza
  4. All of the above

Answer: All of the above. That’s right, a single serving (1 Tbsp) of mayo contains 10.5 grams of fat -- more than all of the foods mentioned above as well as a slice of domino’s pineapple, ham and cheese pizza and a ham, egg and cheese english muffin sandwich from Dunkin Donuts

4. How far do to you have to run to burn off the calories in a single serving of mayonnaise (1 TBSP)?

  1. Almost a mile
  2. 3 miles
  3. 20 yards to the bus stop
  4. A marathon

Answer: Almost a mile. If running is not your thing, how about sit-ups? You’d have to do 304 sit-ups to burn the calories consumed in a single (1 tbsp) serving of regular mayo.

5. If your family eats 3 bottles of ketchup this summer, you are feeding them the equivalent of how much sugar?

  1. 1/3 cup
  2. 4 cups
  3. 10 cups
  4. There’s sugar in Ketchup?

A 32 oz. bottle of Ketchup is about 33% sugar (High-fructose corn syrup, to be exact). For those of us trying to cut carbs and calories, that’s bad news.

6. What has more sugar – ketchup or ice cream?

  1. Ketchup
  2. Ice Cream
  3. They are equal
  4. There’s sugar in ice cream?

Answer: Ketchup. That’s right, compared by volume (Tablespoon for Tablespoon), with vanilla ice cream, most ketchup contains the equivalent amount of sugar.

7. Ten M & M’s have as much sugar as what quantity of ketchup?

  1. ½ cup
  2. ¼ cup
  3. 1 Tbsp
  4. A 32oz bottle

Answer: 1 Tbsp. While we’re on the candy kick, would you believe that a 32oz bottle of ketchup contains as more sugar than 8 Snickers bars?

8. A homemade tuna salad sandwich made with mayonnaise on white bread would require the equivalent of what exercise to burn off the calories?

  1. Run 5 miles
  2. Do sit-ups for over an hour
  3. 3 deep knee bends
  4. Both A & B

Answer: Both A & B. Think putting your tuna on a bed of greens will cut down on your work-out time? Not by much. A garden salad topped with tuna salad made with mayo still contains 305 calories and 5 grams of fat.

9. How many jelly donuts would it take to generate the equivalent fat content of one 32-oz jar of mayonnaise?

  1. 8
  2. 800
  3. 80
  4. 1/8

Answer: 80. Prefer to think in Big Macs rather than Jelly Donuts? Try 23 of them to generate the equivalent fat content of one 32-oz jar of regular mayonnaise

10. Rorschach inkblot test: What does this shape represent to you?

  1. America’s most popular hot dog condiment
  2. Healthy alternative to high-fat and high-sugar condiments
  3. Condiment Perfection
  4. All of the above

Answer: All of the above. French’s Yellow Mustard uses all natural ingredients to create a zero-calorie, fat-free condiment. Throw in the additional health benefits and, most importantly, French’s great taste, and you’ve achieved condiment perfection! (You may want to talk to someone about your potentially unhealthy goldfish obsession)

Scoring:
  • For each correct answer – plus two points
  • For each incorrect answer – minus one point
  • Total your score:
    • 17-22 points = Condiment Genius
    • 9-16 points = Condiment Commoner
    • 0-8 points = Condiment Dummy

Visit www.frenchsmustard.com and check out our new collection of fresh & healthy recipes that are sure to help you enjoy your summer while watching your waistline.

>>CHALLENGE A FRIEND